Premi Ramon Fuster

Bases del Premi

El perfil humà, professional i social dels candidats s’ha d’ajustar a aquestes característiques:

  • Una trajectòria professional exemplar en el camp de la renovació pedagògica i en la lluita per a la millora de l’escola catalana. Els candidats s’han de caracteritzar per la discreció, la tenacitat, la coherència personal i ètica, i la capacitat de respondre a les exigències d’innovació en el camp de l’educació del nostre país.
  • Capacitat de diàleg i de mediació en el món educatiu català.
  • Una obra duradora i concreta a favor de la societat catalana en el camp de la cultura.

Poden ser candidats al Premi els col·legiats, de reconegut prestigi social, en qui concorrin circumstàncies del perfil anterior.

  • Les propostes de candidatura podran ser presentades pels col·legiats a títol individual o col·lectiu. S’hi podrà adjuntar l’adhesió escrita d’organismes o institucions educatives o culturals catalanes.
  • El Premi tindrà una dotació econòmica de 3.000 €.
  • La Junta del Col·legi, reunida en sessió ordinària, actuarà com a jurat del Premi.
  • El Premi es podrà declarar desert o es podrà concedir ex aequo a diverses persones.

 

Joan Domènech Moner, Premi Ramon Fuster 2022

El dimarts 24 de maig de 2022, a dos quarts de set de la tarda, va tenir lloc l’acte de lliurament del Premi Ramon Fuster a Joan Domènech Moner, que s’atorga en reconeixement a la seva trajectòria pedagògica, cívica, cultural i política al servei del país i de la llengua i la identitat catalanes.

Van assistir a l’acte el degà, Àlex Rocas, i la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, que va ser presidit per Mariàngela Vilallonga, presidenta de la Fundació Prudenci Bretrana.

La glossa del premiat va anar a càrrec de Francesc Danés.

Història del Premi Ramon Fuster

L’any 1981 el Col·legi convocava per primera vegada, en memòria de qui va ser degà del Col·legi del 1969 al 1976, el Premi Ramon Fuster, que es concedeix a col·legiats de reconegut prestigi social que s’hagin distingit en el món educatiu i cultural.

Ramon Fuster va ser impulsor i col·laborador d’iniciatives escolars i culturals de clara significació catalana: assagista, educador catalanista, obert i independent; col·laborador de les forces polítiques democràtiques del país i mestre de mestres.

Durant trenta-vuit anys, han rebut el Premi Ramon Fuster personalitats molt destacades del país, que en el seu conjunt constitueixen una fidel representació de la pluralitat ideològica de la nostra societat.

Llista de personalitats premiades

2022 Joan Domènech Moner
2018 Teresa Juvé i Acero
2014 Carles Duarte i Montserrat
2013 Helena Ferrer i Mallol i Francesc Garriga i Barata
2012 Mercè Izquierdo i Aymerich i Salvador Carrasco i Calvo
2008 Octavi Fullat i Genís
2007 Institut-Escola
2006 Jordi Sarsanedas i Vives
2005 Joaquim M. Puyal i Ortiga
2003 Manuel Satué i Sillué
2001 Marta Mata i Garriga

1999 Josep Solans i Serra
1997 Ramon Juncosa i Ferret
1995 Maria Teresa Codina i Mir
1995 Martí Boada i Juncà
1992 Albert Balcells i Gonzalez
1990 Joaquim Montoriol i Pou
1989 Josep Ruaix i Vinyet
1988 Oriol Martorell i Codina
1987 Josep Vallverdú i Aixala
1986 Joan Ruiz i Calonja
1985 Enric Lluch i Martin
1984 Josep Maria Casacuberta i Roger
1983 Carme Serrallonga i Calafell
1982 Ramon Aramon i Serra
1981 Joan Triadú i Font
1980 Maria Aurèlia Capmany i Farnés

Centenari del naixement de Ramon Fuster

Ramon Fuster i Rabés, que ens va deixar de manera prematura l’any 1976, quan tot just s’albirava la sortida de la llarga nit del franquisme, va ser una de les figures cabdals per a la supervivència de la llengua i la nació catalana durant la dictadura. És cert que no va ser ell sol: hi una llarga nòmina de ciutadans i ciutadanes que van contribuir de manera decisiva i a vegades anònima a superar aquell llarg atac demolidor. Però uns quants, com Ramon Fuster, van exercir un fort lideratge, buscant i aprofitant amb intel·ligència les escletxes del sistema. Ell, malgrat que estava cridat a assumir una paper destacat a l’arribada de la democràcia, malauradament no va poder arribar a veure el restabliment de les nostres institucions d’autogovern.El 2016 es van complir els cent anys del seu naixement i és una bona ocasió perquè les principals institucions a través de les quals ell va desenvolupar la seva acció al servei del país, procurin que la seva tasca de redreçament sigui recordada com es mereix. Així s'ha fet a través de la sèrie d’actes programats per les institucions organitzadores i col·laboradores d’aquest centenari.

Entre aquests actes, es va presentar la biografia de Ramon Fuster, escrita pel periodista i escriptor Genís Sinca, i publicada per Pagès editors. Es va celebrar en un acte solemne a la Sala Ramon Fuster del Col·legi el dijous 23 de gener de 2020, a les 19 h. Hi van intervenir Genís Sinca, autor del llibre, Maria Fuster, filla de Ramon Fuster, Eulàlia Pagès, directora de Pagès editors, i Àlex Rocas, degà del Col·legi.